چهارشنبه، 25 دی 1398

احکام دیات: سوال پنج

پرسش :

فقها در مورد ازاله بکارت در اثر زنا مهر المثل را معین کرده اند. نحوه محاسبه آن چگونه است؟ و آیا نحوه پرداخت آن بصورت حال است یا مانند دیه مؤجّل است؟

پاسخ :
فرض سؤال در موردى است که زن مطاوعه نباشد و در این مورد ملاحظه مى شود که مهر زنان مثل او در آن شهر چه مقدار مى باشد، همان مقدار را تعیین مى کنند و پرداخت آن بصورت حال است و حکم سایر دیون را دارد که اگر نتوانست بدهد باید به او مهلت داد و بنابر احتیاط، مهر المثل را به این نحو تعیین کنند که سنّ و صفات و بکارت و نجابت و عفّت و عقل و ادب و شرف و جمال و کمال از قبیل علم و هنر و آنچه در عرف و عادت در کم و زیاد شدن مهر دخالت دارد وحتّى از جهت فامیل و شهر محل زندگى و غیره را ملاحظه کنند و فرض کنند براى دختر یا زنى که واجد یا فاقد صفات و خصوصیات ذکر شده است یا داراى ضدّ اینهاست چه مقدار مهر تعیین مى کنند و مهر زن مورد نظر را به همان نسبت و همان مقدار تعیین کنند.

منبع: جامع المسائل، استفتائات آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی (ره)، جلد دوم، قم: امیر العلم، 1383.