دوشنبه، 21 بهمن 1398

احکام احیاى موات | مشترکات: سوال سه

پرسش :

در روستاها مکان جلوى درب منزل عرفاً به صاحب خانه تعلق دارد و صاحب خانه تصرفاتى در آن دارد و بنابر عرف اهالى روستا این مکان مختص به صاحب منزل است، آیا با دیوارکشى صاحب منزل دور این مکان این مکان شرعاً جزء منزل او مى شود؟ حکم نماز خواندن و غسل کردن در این محل چگونه است؟

پاسخ :
اگر این محلها حریم خانه آنها باشد، ملک آنهاست و تصرفات مذکوره مانعى ندارد. اما اگر شارع عام و کوچه محسوب مى شود، تصرف شخصى در آنها حرام است ونمى توانند آن را جزء خانه خود قرار دهند، مگر اینکه کوچه بن بست باشد که حکم خاصى دارد. و در صورت نیاز با بیان جزئیات مجدداً استفتاء شود.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​منبع: جامع المسائل، استفتائات آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی (ره)، جلد دوم، قم: امیر العلم، 1383.