سه‌شنبه، 22 بهمن 1398

احکام خانواده | نفقه و مخارج زن و فرزند: سوال هشت

پرسش :

شخصى عیال گرفته و بعد از ازدواج معلوم شده که چند سال قبل از ازدواج عیال نامبرده مبتلا به مرضى بوده است. در موقع خواستگارى هم زوج نمى دانسته که این مرض را دارد، حال احتیاج به عمل جراحى و مخارج زیادى مى باشد، آیا مخارج درمان چنین مرضى به عهده زوج است یا به عهده زوجه؟ و بر فرض این که به عهده زوج باشد، آیا در صورت عدم اقدام زوج به معالجه، مى تواند او را اجبار کند یا خیر و همچنین اگر به عهده زوجه باشد، آیا زوج مى تواند او را اجبار به معالجه کند یا خیر؟

پاسخ :
مخارج معالجه زوجه به مقدار متعارف بر عهده زوج است و زاید بر آن به عهده خود زوجه است و در این مسأله فرقى بین مریضى قبل از ازدواج و بعد از آن نیست. در عین حال سزاوار است که زوج کوتاهى نکند، خصوصاً اگر زن توان مالى نداشته باشد. و در مقدار متعارف، زوجه حق دارد زوج را الزام کند و در زاید بر متعارف که بر عهده خود زوجه است، زوج حق الزام ندارد، مگر از باب امر به معروف.

منبع: جامع المسائل، استفتائات آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی (ره)، جلد اول، قم: امیر العلم، 1383.