چهارشنبه، 23 بهمن 1398

احکام خانواده | مسائل متفرقه: سوال پانزده

پرسش :

مستدعى است راجع به نفقه والدین راهنمایى بیشترى بفرمایید.

پاسخ :
نفقه پدر و مادر بر اولاد، پسر باشند یا دختر، واجب است و در صورت عدم تمکن آنها، یا نبودشان، بر اولاد اولاد، اعم از دختر و پسر واجب است و خلاصه به ترتیب، هر کدام که نزدیکتر باشند و تمکن داشته باشند مقدم هستند و چنانچه شخص فقیر، پدر دارد، اولاد هم دارد، باید نفقه او را پدر و اولاد با هم و بالسّویه بدهند و نیز اگر پسر و دختر با هم دارد، باید با هم و بالسّویه نفقه را بدهند، و اگر مادر و فرزند با هم باشند و تمکن داشته باشند، باید نفقه را مشترکاً بدهند و اگر پدر با اولادِ اولاد باشد، نفقه بر پدر است که اقرب و در درجه مقدم است و اگر مادر، با اولادِ اولاد باشد، نفقه بر مادر است و اگر اولادِ اولاد، با جدّ و جدّه باشند، باید مشترکاً و بالسّویه نفقه را بدهند.
بلى چنانچه از ناحیه یکى از فرزندان یا از طریق دیگرى، نفقه شخص تأمین شود تکلیف از بقیه ساقط مى گردد.

​​​​​​​منبع: جامع المسائل، استفتائات آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی (ره)، جلد دوم، قم: امیر العلم، 1383.