چهارشنبه، 23 بهمن 1398

احکام پزشکی | عوارض درمان: سوال دو

پرسش :

با توجه به اینکه ممکن است جان بیمار به طور اورژانس (فورى) در خطر باشد، و زمانى جهت تعیین حساسیت فرد به دارویى خاص وجود نداشته باشد، اگر با تجویز دارو، بیمار به آن حساسیت پیدا کرده؛ دچار عوارض شدید و یا مرگ شود، آیا پزشک معالج در قبال این عوارض، مسؤولیتى خواهد داشت؟

پاسخ :
اگر تجویز دارو در حد اظهار عقیده و بیان تشخیصِ پزشک باشد، به اینکه بگوید به نظر من فلان دارو مفید است و اختیار مصرف را با خود مریض، یا ولىّ او بگذارد، در این صورت پزشک مسؤول نیست. و اگر پزشک با دست خود به مریض دارو بدهد، یا آمپول تزریق کند. یا امر کند که فلان دارو را مصرف کنید و به گفته او اعتماد کنند (که متعارف چنین است) به نحوى که در صورتِ رخ دادن عارضه، آن عارضه مستند به پزشک باشد، در این صورت که پزشک مسؤول است. مگر اینکه شرط کند که اگر عارضه اى رخ داد ضامن نباشد؛ و در عین حال دقت و احتیاط لازم را انجام دهد که در این صورت مسؤول نیست.

​​​​​​​منبع: جامع المسائل، استفتائات آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی (ره)، جلد اول، قم: امیر العلم، 1383.