چهارشنبه، 23 بهمن 1398

احکام پزشکی | عوارض درمان: سوال شش

پرسش :

اگر دارویى نه براى نجات جان بیمار، بلکه جهت تسکین و مداواى بیماریهایى که باعث آزار بیمار مى شوند (همانند تب، خارش، درد، زخم و...) مصرف شوند و بدانیم یا احتمال دهیم که این داروها مؤثّرند؛ و با توجه به اینکه اکثر داروهاى مؤثّر، در کوتاه یا دراز مدت داراى عوارض زیادى مى باشند، در صورت تجویز پزشک و ایجاد عارضه (که گاهى بدتر از بیمارى اولیه مى باشد)، آیا پزشک مسؤولیتى به عهده خواهد داشت؟ (لازم به ذکر است شایعترین و بیشترین تجویز دارو در چنین مواردى صورت مى گیرد و لذا اهمیت فراوانى دارد).

پاسخ :
با شرط عدم ضمان و رعایت اهم و مهم و با توجه دادن بیمار به عواقب احتمالى مصرف دارو، پزشک مسؤول نیست.

​​​​​​​منبع: جامع المسائل، استفتائات آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی (ره)، جلد اول، قم: امیر العلم، 1383.