چهارشنبه، 23 بهمن 1398

احکام پزشکی | فراموشى و جهل پزشک: سوال یک

پرسش :

با توجه به گستردگى بسیار زیاد علوم پزشکى که واقعاً امکان فراگیرى و بخاطر سپردن تمام بیماریها و تمامى داروهایى که بر همه بیماریها مؤثرند، و نیز عوارض آنها وجود ندارد، اگر پزشک بخاطر فراموشى، بنا به حدس خود، چه در موارد اورژانس و چه غیر اورژانس، جهت نجات جان و یا تسکین آلات بیمار، سهواً اقدام به تجویز دارویى غیر مؤثر بر بیمارى کند، که بیمار را متحمّل هزینه بیهوده و یا عوارض جانبى کند، در این صورت آیا پزشک مسؤول و مدیون است؟ (در صورتى که امکان ارجاع به متخصص دیگرى هم نباشد).

پاسخ :
در صورتى که به حدس و گمان تجویز دارو کرده و احتمال عقلایى و قوى بر مفید بودن دارو نمى داده، مسؤول است. خصوصاً اگر شرط برائت نکرده باشد، و اگر تجویز داروى مضر بر اثر سهو و نسیان باشد، با شرط عدم ضمان، مسؤول نیست.

​​​​​​​منبع: جامع المسائل، استفتائات آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی (ره)، جلد اول، قم: امیر العلم، 1383.