چهارشنبه، 23 بهمن 1398

احکام قصاص | محدوده ولایت ولىّ نسبت به صغیر: سوال دو

پرسش :

اگر زنى به عمد کشته شود و داراى فرزندى صغیر باشد، آیا پدر او مى تواند از جانب فرزند صغیر خود و به عبارت صحیحتر ولایتاً از سوى او از قصاص بگذرد و قاتل را عفو کرده، یا دیه از او اخذ کند؛ اگر ولىّ قهرى (پدر ـ جد پدرى) ولایت بر قصاص یا عفو از قصاص از جانب صغیر نداشته باشد؛ تکلیف قاتل تا رسیدن صغیر به سن بلوغ چیست؟

پاسخ :
در فرض سؤال، پدر نسبت به عفو یا اخذ دیه یا قصاص ولایت ندارد. و باید از قاتل کفیل مطمئن یا دیه مشروط بگیرند و او را آزاد کنند. تا صغیر بعد از کبیر شدن به هرنحو بخواهد عمل کند و در صورت عدم امکان یکى از این دو، ولىّ صغیر یا حاکم شرع طبق مصلحتِ صغیر، تصمیم گرفته و عمل کند.

منبع: جامع المسائل، استفتائات آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی (ره)، جلد اول، قم: امیر العلم، 1383.