پنجشنبه، 24 بهمن 1398

احکام حج | فروش فیش حج: سوال یک

پرسش :

زنى استطاعت پیدا کرده براى رفتن به مکه معظّمه از مال خودش پول مکه را داده در قرعه کشى قرعه به نام او درآمده و فوت شده است هشت نفر اولاد دارد پنج نفر اولادها موافق هستند که نایب بگیرند براى مادر خود، سه نفر از آنها مخالفند براى نایب گرفتن میل دارند جواز و گذرنامه را بفروشند آیا جایز است جواز و گذرنامه را بفروشند یا واجب است نایب بگیرند و حج او را ادا نمایند.

پاسخ :
در مورد سؤال چنانچه در سال اول استطاعت اقدام به نام نویسى نموده ولى قبل از آنکه نوبت حج برسد و متمکن از مکه رفتن بشود فوت نموده در این صورت اگر وصیت به حج نکرده باشد نائب گرفتن بر ورثه واجب نیست ولى اگر قبلاً مستطیع بوده و حج به ذمّه او مستقر شده چنانچه وصیّت به حج کرده در صورتى که تعیین حج بلدى یا میقاتى نکرده باید ورثه حج بلدى استیجار نمایند و اگر وصیّت به حج نکرده استیجار حج میقاتى کافى است و در صورت استقرار حج، رضایت ورثه شرط نیست.

​​​​​​​منبع: استفتائات حج، آیت الله العظمی لطف ‌الله صافی، قم، انتشارات حضرت معصومه (علیها السلام)، 1380.