جمعه، 25 بهمن 1398

احکام استطاعت حج | استقرار حج: سوال سه

پرسش :

پدر اینجانب قرار بوده که امسال حج برود ولى به خاطر «مشکلات مالى» موفق نشده ایشان قبلاً تقریباً وضعشان خوب بوده و چون دیگر کار نمى‌کند گاهى اوقات مخارج را حتى از سرمایه که در بانک دارد استفاده مى‌کند و به خاطر مخارج خانه و برادر و خواهر، فیش حجّ را فروخته که بتواند کارى یا غیره انجام دهد براى مخارج خانه و تحصیل آنها. لطفاً بفرمایید آیا فیش حج خمس دارد یا نه (در حالى که ایشان سالها قبل ثبت‌نام کرده بوده تا اینکه امسال نامشان درآمده است.)

پاسخ :
در مورد سؤال، اگر استطاعت تشرف به مکه و انجام حج داشته و مسامحه کرده حج بر ذمّه او مستقر شده باید حج را انجام دهد بهر حال پولى که از درآمد سال به حساب مکه ریخته ولى فیش را بعد از گذشت سال فروخته خمس پولى که به حساب ریخته باید داده شود ولى زائد بر آن ربح سال فروش محسوب است که اگر صرف مؤنه بشود خمس ندارد و اگر صرف مؤنه زندگى نشود و سال بر آن ربح هم بگذرد آنهم خمس دارد.

​​​​​​​منبع: استفتائات حج، آیت الله العظمی لطف ‌الله صافی، قم، انتشارات حضرت معصومه (علیها السلام)، 1380.