جمعه، 25 بهمن 1398

احکام نیابت حج | نیابت از میت: سوال سه

پرسش :

شخصى‌در زمان حیاتش براى زیارت‌مکه پول ریخته بود وثبت‌نام کرده بود زمانى که نوبتش رسید مرحوم شده و در زمان حیاتش زنش مرحوم شده بود و زن دیگرى اختیار کرده از زن دومش هم دخترى دارد حالا اگر فرزند بزرگش بخواهد زیارت را بجاى آورد زن شخص مرحوم مى‌گوید من راضى نیستم باید یک هشتم پول به من برسد و اگر چنانچه یکى از پسرانش هم بخواهد زیارت را بجا آورد باید تمام خرج و مخارج از ارثیه مرحوم باشد یا نه؟

پاسخ :
در فرض سؤال، اگر شخص مذکور قبل از اینکه نام نویسى کند مستطیع و حج بر او واجب شده بوده باید براى او حج استیجار شود و مخارج آن از اصل ترکه برداشته مى‌شود و هیچ یک از ورثه نسبت به آن حقى ندارند و اگر در همان سال نام نویسى مستطیع شده و وصیتى هم نسبت به حج نکرده چنانچه ورثه بخواهند براى او حج بگیرند باید با رضایت همه و از جمله همسر متوفى باشد و هر کس راضى نبود باید سهم الارث او از قیمت فیش به او داده شود.

​​​​​​​منبع: استفتائات حج، آیت الله العظمی لطف ‌الله صافی، قم، انتشارات حضرت معصومه (علیها السلام)، 1380.