جمعه، 25 بهمن 1398

احکام نیابت حج | نیابت از میت: سوال شش

پرسش :

شخصى فوت نموده قبلاً وجوهى پرداخت و در نوبت حج قرار گرفته امسال نوبت حج آن مرحوم است آیا فرزند ایشان مى‌تواند بجاى پدر و به نیابت از ایشان اعمال حج را بجا آورد یا خیرتوضیحاً اینکه سهم الارث ایشان به صورت ملکى است که هنوز تقسیم نشده و در اختیارشان نیست؟

پاسخ :
در فرض سؤال، چنانچه متوفّى قبلاً به حج نرفته و حج هم بر او مستقر بوده واجب است براى او حج استیجار شود و ورثه مى‌توانند به مقدار استیجار حج میقاتى از اصل مال بردارند و اگر ورثه راضى به حج بلدى باشند اشکال ندارد بلى اگر صغیر داشته باشد در صورت استیجار حج بلدى نمى‌توانند چیزى از مال صغیر بردارند و اگر حج بر متوفّى مستقرّ نبوده و یا آن را قبلاً انجام داده فعلاً استیجار حج واجب نیست مگر اینکه ورثه راضى باشند و راجع به نیابت در حج باید کسى نایب شود که بتواند حج صحیح انجام دهد بنابر این اگر فرزند متوفى مى‌تواند حج صحیح انجام دهد و خودش هم مستطیع نیست نیابت او اشکال ندارد و در صورت وجوب حج، تقسیم یا فروش ملک و استیجار حج واجب است و تأخیر آن جایز نیست. بلى چنانچه فرزند بخواهد از فیش پدر براى انجام حج خود استفاده نماید ما به التفاوت ارزش فیش و اجرت عمل نایب را به ورثه بپردازد.

​​​​​​​منبع: استفتائات حج، آیت الله العظمی لطف ‌الله صافی، قم، انتشارات حضرت معصومه (علیها السلام)، 1380.