جمعه، 25 بهمن 1398

احکام نیابت حج | نیابت از میت: سوال هجده

پرسش :

شخصى مستطیع شد و براى حج ثبت‌نام کرد قبل از آنکه نوبت او بشود فوت نمود وصیّت کرد بعد از مرگم حج مرا فرزندم به نام على باید بجا آورد و به غیر از على راضى نیستم شخص دیگرى بجا آورد و حال آنکه فرزندش على داراى سواد نیست؟ و آگاهى به مسائل شرعى ندارد آیا مى‌شود طبق چنین وصیّت عمل کرد یا خیر و اگر چنانچه فرزندش على، نیابتاً با عدم آگاهى بجا آورد به شخص متوفى بر مى‌گردد یا خیر مستدعى است آنچه را حکم خداست بیان فرمائید.

پاسخ :
در مورد سؤال، چنانچه فرزند موصى نتواند حج صحیح انجام دهد نیابت او از پدرش صحیح نیست و عمل او مبرء ذمّه پدرش نیست و وصیّت پدر هم در این مورد اثرى ندارد باید ورثه جهت انجام حج پدر شخصى را که مى‌تواند حج صحیح انجام دهد اجیر کنند و اگر فرزند مذکور بر حسب وصیّت حج را انجام دهد و دیگران شک در صحت عمل او داشته باشند مى‌توانند عمل او را حمل بر صحت نموده و به آن اکتفاء کنند.

​​​​​​​منبع: استفتائات حج، آیت الله العظمی لطف ‌الله صافی، قم، انتشارات حضرت معصومه (علیها السلام)، 1380.