جمعه، 25 بهمن 1398

احکام حج | اعمال روز عید قربان: سوال چهل و پنج

پرسش :

همانگونه که مستحضر هستید اخیراً دولت عربستان قربانگاه واقع در منطقه وادى محسر را تخریب و به منطقۀ دیگرى به نام معیصم منتقل کرده است. خواهشمند است بفرمایید: ١-در صورتى که اجازۀ ذبح به زائران ایرانى مباشرةً داده نشود تکلیف حجّاج چیست؟ ٢-آیا مى‌توانند به بانک توسعۀ سعودى نیابت دهند و سپس بقیۀ اعمال روز عید را انجام دهند و از احرام خارج شوند؟ با اینکه مطمئن نیستند که ذبح در روز عید انجام شده باشد؟

پاسخ :
چون در این صورت اطمینان به مراعات شرایط معتبره در نزد شیعه حاصل نمى‌شود بلکه اطمینان بعدم مراعات است نیابت مذکور کافى نیست وظیفه شرعى مسئولین جمهورى اسلامى و مدیریت امور حاج این است که براى تأمین این جهات شرعیه با مسئولین عربستان مذاکره و اقدام نمایید.

منبع: استفتائات حج، آیت الله العظمی لطف ‌الله صافی، قم، انتشارات حضرت معصومه (علیها السلام)، 1380.