چهارشنبه، 21 اسفند 1398

احکام | خرید و فروش: سوال هشت

پرسش :

خریدارى از یک شرکت خرید مى‌کرده، وکیل و مأمور فروش شرکت هم پانصد عدد جنس تحویل مى‌داد و صد عدد آن را به حساب مى‌آورد، در واقع بقیه را خود برمى‌داشت، اکنون صاحبان آن برخى مرده و فرارى یا بعضى هستند، اگر به آنان گفته شود ناخوشایند است، بفرمایید آیا: - خریدار ضامن است یا وکیل فروشنده؟ - ضامن قیمت روز خرید است یا قیمت فعلى؟ - مى‌تواند قیمت را به شرکت ندهد و به حاکم شرع یا مصرف دیگرى برساند؟

پاسخ :
باسمه تعالى؛ اگر خریدار قیمت اجناس را به وکیل تسلیم نموده است، وکیل ضامن است؛ و اگر قیمت را به وکیل تسلیم نکرده است باید قیمت آن را تسلیم نموده، و بر وکیل هم لازم است که ثمن را تحصیل و به موکِّل خود تحویل نماید، و در این صورت صاحب مال مى‌تواند به هر یک از آن دو رجوع کند؛ و چنانچه رساندن قیمت به صاحبان شرکت یا ورثه و یا وکلاى آنها ممکن باشد، باید به آنها بپردازند، و لازم نیست در رساندن قیمت به آنها واقع را براى آنها آنها بگوید، و الله العالم.

منبع: استفتائات جدید، آیت الله العظمی جواد تبریزی (رحمه الله)، جلد اول، قم: نشر سرور، 1385.