شنبه، 24 اسفند 1398

احکام | مسائل مستحدثه: سوال یکصد و سی و یک

پرسش :

در مورد زدن ریش اگر حکمت این است که مرد شبیه زن مى‌شود یا حیثیت او زیر سؤال مى‌رود، در صورتى که رفتار و گفتار و لباس و اصلاح موى سر به گونه‌اى باشد که به هیچ وجه این خیال ایجاد نشود که این مرد خود را به شکل زنها در آورده است و در محیطى که حیثیت آدم با ریش یا بدون ریش تعیین نشود و خصوصا در سفرهاى خارجه که چه بسا حیثیت آدم زیر سؤال برود و او را چه بسا یک آدم لا ابالى محسوب کنند، آیا مى‌توان ریش را با ماشین از ته زد یا نه؟ اینکه گاهى ریش را بزند و گاهى بگذارد کمى بلند شود و دوباره از ته بزند در مسأله چه حکمى پیدا مى‌کند؟

پاسخ :
باسمه تعالی؛ این امور مجوّز زدن ریش نمى‌شود. و حکمت حرمت تراشیدن، این امور ذکر شده در سؤال نمى‌باشد، و اللّه العالم.

منبع: استفتائات جدید، آیت الله العظمی جواد تبریزی (رحمه الله)، جلد دوم، قم: نشر سرور، 1385.