شنبه، 24 اسفند 1398

احکام قرض | سوال سیزده

پرسش :

عده‌اى از افراد با نوشتن مبلغى در هر ماه قرض الحسنه‌اى را تشکیل دادند تا از مزایاى صندوق استفاده کنند و وام دریافت نمایند، در ضمن تشکیل صندوق اعضا شرط کردند به ازاء هر وامى که داده مى‌شود مبلغى بعنوان کارمزد از طرف صندوق برداشته شود و در میان اعضا به صورت مساوى تقسیم گردد، بدیهى است مزدى براى کسى از اعضا یا غیر اعضا از طرف صندوق قرار داده نشده، بلکه اگر کسى بعنوان مسئول یا هیئت رئیسه انجام وظیفه مى‌کند وجهى در قبال کارش دریافت نمى‌کند و این سبب دریافت این کارمزد شده است، یعنى صندوق بما اینکه صندوق است کارمزد دریافت مى‌کند و کارمزد به صورت تساوى در میان اعضاء چه مسئول و غیر مسئول تقسیم مى‌شود، سؤال این است که دریافت چنین وجهى از طرف صندوق از اعضاء اشکالى دارد یا نه؟

پاسخ :
باسمه تعالى؛ شرط دادن کارمزد در ضمن عقد قرض برگیرندۀ قرض جایز نیست، و الله العالم.

​​​​​​​منبع: استفتائات جدید، آیت الله العظمی جواد تبریزی (رحمه الله)، جلد اول، قم: نشر سرور، 1385.