يکشنبه، 25 اسفند 1398

احکام اجتماعی | قرض: سوال یک

پرسش :

صندوقهاى قرض الحسنه که توسط اشخاص خیر تأسیس شده است و به مردم نیازمند وام مى‌دهند با متقاضى وام شرط مى‌کنند که قبل از درخواست وام، متقاضى وام باید مبلغى را به عنوان سپرده به صندوق قرض الحسنه پرداخت کند و بعدا تقاضاى وام نماید، متقاضى وام هم به این شرط عمل مى‌کند و صندوق قرض الحسنه هم به او وام مى‌دهد. وقتى که وام‌گیرنده تمامى اقساط وام را پرداخت مى‌کند صندوق قرض الحسنه مبلغ سپرده را به صاحبش بر مى‌گرداند. آیا وام گرفتن و وام دادن با شرط سپرده به صورت فوق الذکر ربا است یا ربا نیست؟

پاسخ :
باسمه تعالى؛ چنانچه در گذاشتن سپرده به صندوق شرط نشود که صندوق باید به متقاضى (سپرده‌گذار) وام بدهد به طورى که اگر صندوق به او وام نداد سپرده‌گذار حقّ مطالبه براى خود قائل نباشد، عمل مزبور مانعى ندارد؛ و اگر در گذاشتن سپرده، شرط وام شود، قرض ربوى است و جایز نیست، و اللّه العالم.

منبع: استفتائات جدید، آیت الله العظمی جواد تبریزی (رحمه الله)، جلد دوم، قم: نشر سرور، 1385.