يکشنبه، 25 اسفند 1398

احکام اجتماعی | قرض: سوال نه

پرسش :

در یکى از صندوقهاى قرض الحسنه موفق شهر. . . که بازدهى بسیار خوبى داشته چنین عمل مى‌شود: هر کس مى‌خواهد وام بگیرد مثلا صد هزار تومان باید ثلث مبلغ وام را مثلا ٣٣ هزار تومان به مدت سه ماه به صندوق قرض دهد بعد به او وام دهند. این عمل دو مزیت دارد: الف) تعداد متقاضیان و مراجعین براى وام کاهش یابد. ب) از پولى که به صندوق قرض دهند دیگران استفاده نمایند. آیا شرط بر قرض در فرض مسأله اشکال دارد؟ عمل این صندوق در چه صورت صحیح است؟

پاسخ :
باسمه تعالى؛ چنانچه در قرض اول-که افراد به صندوق قرض مى‌دهند-شرط نشود که صندوق باید پس از مدتى به آنها قرض بدهد به طورى که اگر صندوق قرض نداد آنها حقّ مطالبۀ آن را براى خود قائل نباشند مانعى ندارد، و اللّه العالم.

منبع: استفتائات جدید، آیت الله العظمی جواد تبریزی (رحمه الله)، جلد دوم، قم: نشر سرور، 1385.