يکشنبه، 25 اسفند 1398

احکام اجتماعی | معامله: سوال پنجاه و پنج

پرسش :

دو نفر سرقفلى ملکى را خریده‌اند سالها با هم در آن ملک که اجاره نموده‌اند مشترکا کار کرده‌اند، حال قصد جدا شدن دارند، سؤال دربارۀ سرقفلى مى‌باشد که باید یا به غیر بفروشند و پولش را تقسیم کنند یا خودشان با قیمت‌گذارى و رضایت به یکى از شرکاء بفروشند و یا به قید قرعه کار کنند ولى یکى از شرکاء مى‌گوید نه مى‌فروشم و نه مى‌خرم ولى حاضرم یک سال من و یک سال شریکم در این دکان کسب کنیم، آیا یکى از شرکاء سرقفلى حق دارد اینگونه پیشنهاد را بدهد و مجبور کند طرف خود را یا خیر؟ حکم را بیان فرمایید.

پاسخ :
باسمه تعالى؛ هر یک مى‌تواند حقّ خود را به شریک دیگر یا شخص دیگر بفروشد و رضاى شریک در فروش به غیر شرط نیست و فقط مى‌تواند اخذ به شفعه نماید، و اللّه العالم.

منبع: استفتائات جدید، آیت الله العظمی جواد تبریزی (رحمه الله)، جلد دوم، قم: نشر سرور، 1385.