جمعه، 8 فروردين 1399

احکام خمس | سوال هفتاد و سه

پرسش :

سربلندى و پیشرفت اجتماع در گرو فراهم ساختن نیازهاى مهم افراد آن است، براى این کار باید همۀ تلاشها را براى اولویت‌ها متمرکز ساخت، بنابراین براى رسیدن به این مهم از بین موارد زیر کدام یک اساسى‌تر است: ساختن درمانگاه، مدارس روزانه، مسجدها، حسینیه‌ها، کمک به بى‌چیزها، و رسیدگى به حوزه‌هاى علمیه یک جامعه ایجاب مى‌کند که آن جامعه از تمام ضروریات و امکانات برخوردار باشد ولى براى نگه‌داشتن تمام مساعى طبق اولویتها از معظم له سؤال داریم که در امور خیریه از قبیل تأسیس درمانگاه، ساختن مدارس روزانه، بنا کردن مساجد و مدارس، کمک به فقرا و مستمندان و ایجاد و رسیدگى به حوزه‌هاى علمیه کدام یکى نسبت به دیگرى مهم‌تر و اساسى‌تر مى‌باشد؟ بالخصوص وقتى که امور مزبور با پول خمس انجام شوند و آن هم در کشورهایى که یا اصلاً حوزه ندارند یا به اندازۀ کافى ندارند؟

پاسخ :
باسمه تعالى؛ سهم سادات را باید به سادات فقیر برسانند، و سهم امام علیه السلام را باید به مرجع تقلید برسانند؛ و اگر بخواهند در جاى دیگر صرف کنند، باید از مرجع اجازۀ خاص بگیرند، و مرجع هم مادامى‌که مدارس علمیه و احتیاجشان برآورده نشده در غیر موارد ضرورت، صرف سهم امام علیه السلام را در بقیۀ موارد اجازه نمى‌دهد، و الله العالم.

منبع: استفتائات جدید، آیت الله العظمی جواد تبریزی (رحمه الله)، جلد اول، قم: نشر سرور، 1385.