پنجشنبه، 25 ارديبهشت 1399

حق تعیین ناظر و متولی برای واقف

پرسش :

در چندین سال قبل شخصی مدرسه علمیه ای با وقف نامه و شرایط خاص وقف نموده، بعد از خراب شدن ساختمان مدرسه ورثه واقف کل زمین مدرسه مزبور را به بانک فروخته ا ند ولی به سعی و تلاش یکی از تجار محترم شهرستان مقدار باقی مانده از زمین مزبور را از بانک خریداری و به وقف برگرداند و مجدداً زمین مزبور را به نام خودش با شرایط جدید وقف نموده و خود را متولی آن قرار داده اینک پس از بیان این شرح موارد ذیل مورد سؤال می باشد. آیا وقف دوم روی وقف اول و تبدیل نام مدرسه اشکال شرعی ندارد؟ ۱- آیا واقف دوم با علم به وقف بودن زمین ذکر شده حق تعیین متولی و ناظر بر خلاف متولی و ناظر وقف اول را دارد؟ ۲- آیا واقف دوم حق جعل ناظر بعد از گذشت سیزده ماه از تنظیم وقف نامه اولیه خودش را دارد؟ ۳- آیا بر فرض صحت مراتب قبلی ناظر جعل شده از طرف متولی بعد از قبول حق استعفاء دادن را دارد؟

پاسخ :
وقف دوم صحیح نیست و اگر نام مدرسه در وقف اول شرط نشده باشد تغییر نام مانع ندارد، ولی اگر بنائی در آن احداث کرده می تواند آن را وقف کند، و این وقف دوم نیست.
۱- نسبت به آنچه قبلاً وقف شده نمی تواند تغییر دهد، ولی اگر خودش بنائی کرده می تواند در آن متولی و ناظر تعیین کند.
۲- بعد از وقف واقف نمی تواند ناظر تعیین کند.
۳- اگر نظارت او صحیح واقع شده و او قبول کرده بنابراحتیاط واجب نمی تواند استعفاء دهد.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​منبع: پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری