يکشنبه، 4 خرداد 1399

احکام روزه قضا | افطار عمدی روزۀ قضا

پرسش :

آیا روزۀ قضای ماه رمضانی که مربوط به خودمان است را می توانیم(1) عمداً باطل کنیم؟(2)

پاسخ :
الف. وقت روزۀ قضا تنگ نیست:
می تواند تا قبل از اذان ظهر افطار کند؛ ولی بعد زوال نمی تواند (مشهور).

اگر از شب نیت داشته باشد، نمی تواند افطار کند، حتی قبل زوال؛ ولی اگر از شب نیت نکرده باشد، می تواند تا قبل از اذان ظهر افطار کند؛ ولی بعد زوال نمی تواند (آیت الله زنجانی).

ب. وقت روزۀ قضا تنگ است:
1. قبل از زوال:
نمی تواند افطار کند (آیت الله زنجانی).

بنا بر احتیاط واجب، افطار نکند (آیت الله وحید).

بهتر است افطار نکند (آیات عظام خویی و سیستانی).

2. بعد ا ز زوال:
نمی تواند افطار کند (تمام مراجع عظام تقلید).

پی‌نوشت:
1- آنچه بیان شد، درصورتی است که انجام روزۀ آنروز بر فرد به واسطۀ نذر و مانند آن متعین نشده باشد؛ وگرنه افطار وبازکردن روزه مطلقاً جایز نیست.
2- توضیح المسائل مراجع، مسأله 1700؛ وحید، توضیح المسائل، مسأله 1708؛ عروة الوثقی، فصل فی احکام القضاء، مسأله 27.

منبع: احکام روزه، اداره پاسخگویی به سوالات دینی آستان قدس رضوی، انتشارات قدس رضوی، 1393.