يکشنبه، 4 خرداد 1399

عدم پرداخت زکات فطره واجب | سوال یک

پرسش :

اگر فطریه فرد بر شخصی واجب باشد؛ اما آن شخص فطریه را از روی عصیان یا نسیان نپردازد، تکلیف چیست؟

پاسخ :
1. چنانچه شرایط وجوب زکات فطره در انسان وجود داشته باشد، بنابر احتیاط واجب فطریه بر خودش لازم می گردد (آیات عظام سیستانی، مکارم).(1)

2. در مواقعی مثل نسیان که تکلیف واقعاً ساقط می شود، بنابر احتیاط واجب فطریه بر خود فرد لازم می گردد و در غیر این صورت چنانچه شرایط وجوب زکات فطره در فرد وجود داشته باشد، بنابر احتیاط مستحب فطریه بر خودش لازم می شود (آیت الله خوئی).(2)

3. چنانچه شرایط وجوب زکات فطره در انسان وجود داشته باشد، بنابر احتیاط مستحب فطریه بر خود انسان لازم می شود (حضرت امام، مقام معظم رهبری، آیات عظام گلپایگانی، اراکی، خویی، تبریزی، فاضل، وحید، نوری)(3)

پی‌نوشت:
1- عروة الوثقی، ج 2، زکات فطره، فصل فیمن تجب عنه، مسأله 2؛ سیستانی، منهاج الصالحین، زکاة الفطره، مسأله 1174؛ سیستانی، مجموعه استفتائات زکات فطره، مسأله 3.
2- عروة الوثقی، ج 2، زکات فطره، فصل فیمن تجب عنه، مسأله 2؛ خویی، منهاج الصالحین، ج 1، زکاة الفطره، مسأله 1174.
3- عروة الوثقی، ج 2، زکات فطره، فصل فیمن تجب عنه، مسأله 2؛ امام، تحریر الوسیله، ج 2، المقصد الثانی فی زکاة الابدان، القول فیمن تجب علیه، مسأله 4؛ تبریزی و وحید، منهاج الصالحین، زکاة الفطره، مسأله 1174؛ مقام معظم رهبری استفتای خصوصی.

​​​​​​​منبع: احکام فطریه و نماز عیدین، اداره پاسخگویی به سوالات آستان قدس رضوی، نشر قدس رضوی، 1392.