يکشنبه، 4 خرداد 1399

پرداخت زکات فطره بجای شخص دیگر

پرسش :

در صورت وجوب زکات فطره بر عهده دیگری، اگر شخص خودش زکات فطره را به صورت تبرعی بدهد آیا وجوب زکات فطره از آن فرد ساقط می شود؟

پاسخ :
1. پرداخت زکات فطره بدون اذن:

الف. ساقط نمی شود (مشهور).(1)

ب. محل اشکال است و بنابر احتیاط واجب، ساقط نمی شود (حضرت امام و آیات عظام بهجت، نوری).(2)

2. پرداخت زکات فطره با اذن:

الف. زکات فطره ساقط می شود (حضرت امام، مقام معظم رهبری، آیات عظام خویی، تبریزی، فاضل، بهجت، سیستانی، مکارم، زنجانی).(3)

ب. بنابر احتیاط واجب، ساقط نمی شود (آیت الله گلپایگانی).(4)

پی‌نوشت:
1- عروة الوثقی، ج 2، زکات فطره، فصل فیمن تجب عنه، مسأله 5 و 6؛ توضیح المسائل مراجع، ج 2، مسأله 2007.
2- توضیح المسائل مراجع، ج 2، مسأله 2007؛ عروة الوثقی، ج 2، زکات فطره، فصل فیمن تجب عنه، مسأله 5 و 6؛ امام، تحریر الوسیله، ج 2، زکات فطره، القول فی من تجب علیه، مسأله 9.
3- عروة الوثقی، ج 2، زکات فطره، فصل فیمن تجب عنه، مسأله 5 و 6؛ امام، تحریر الوسیله، ج 2، زکات فطره، القول فی من تجب علیه، مسأله 9؛ ذیل توضیح المسائل مراجع، ج 2، مسأله 2007؛ تبریزی، استفتائات، ج 1، ص162، سوال 782؛ سیستانی، مجموعه استفتائات زکات فطره، مسأله 18؛ مقام معظم رهبری استفتای خصوصی.
4- عروة الوثقی، ج 2، زکات فطره، فصل فیمن تجب عنه، مسأله 5 و6.

منبع: احکام فطریه و نماز عیدین، اداره پاسخگویی به سوالات آستان قدس رضوی، نشر قدس رضوی، 1392.