يکشنبه، 4 خرداد 1399

زکات فطره مهمانی که بدون رضایت صاحبخانه آمده است

پرسش :

زکات فطره مهمانی که شب عید، قبل از زمان وجوب و بدون رضایت صاحبخانه، آمده است و مدتی نزد او بوده، برعهده چه کسی است؟

پاسخ :
1. برعهده صاحبخانه است (آیات عظام گلپایگانی، اراکی، بهجت، نوری).(1)

2. اگر نان خور صاحبخانه محسوب شود، برعهده میزبان و صاحبخانه است (حضرت امام، آیت الله سیستانی).(2)

3. بنابر احتیاط واجب، برعهده صاحبخانه است (آیات عظام تبریزی، فاضل، صافی، مکارم، زنجانی).(3)

4. بنابر احتیاط واجب، زکات فطره را هم صاحبخانه و هم مهمان بدهد (آیت الله وحید).(4)

5. وجوب فطره بر صاحبخانه محلّ اشکال است و أظهر عدم وجوب است (آیت الله خویی).(5)

پی‌نوشت:
1- عروة الوثقی، ج 2، زکات فطره، فصل فیمن تجب عنه، مسأله 17؛ موسوعه فقهی جامعه الزهرا، مجموع احکام3، مبحث روزه، زکات فطره.
2- عروة الوثقی، ج 2، زکات فطره، فصل فیمن تجب عنه، مسأله 17؛ توضیح المسائل مراجع، ج 2، مسأله 1996؛ موسوعه فقهی جامعه الزهرا، مجموع احکام3، مبحث روزه، زکات فطره.
3- توضیح المسائل مراجع، ج 2، مسأله 1996.
4- وحید، توضیح المسائل، مسأله 2013.
5- خویی، توضیح المسائل، مسأله 2004.

​​​​​​​منبع: احکام فطریه و نماز عیدین، اداره پاسخگویی به سوالات آستان قدس رضوی، نشر قدس رضوی، 1392.