چهارشنبه، 18 تير 1399

احکام حج | احرام: سوال یک

پرسش :

آیا کسى که از میقات اهل مدینه مى‌گذرد، حتماً باید داخل مسجد شجره، مُحرم شود یا بیرون مسجد در ذوالحلیفه کافى است؟

پاسخ :
امام خمینى (رحمه الله):
احتیاط واجب آن است که داخل مسجد شجره محرم شود نه خارج آن، هر چند نزدیک به آن باشد.

آیة اللّٰه گلپایگانى (رحمه الله):
افضل احرام از داخل مسجد است ولى مى‌تواند از خارج نزدیک مسجد و از جانب یمین و یسار نیز محرم شود. واللّٰه العالم.

آیة اللّٰه اراکى (رحمه الله):
به احتیاط واجب در داخل مسجد محرم شود و بیرون مسجد اشکال دارد.

آیة اللّٰه فاضل (رحمه الله):
لازم است از اوّلین میقات که مسجد شجره است محرم شود.

آیة اللّٰه بهجت (حفظه الله):
بلى اختیاراً باید از داخل مسجد شجره محرم شود.

آیة اللّٰه تبریزى (حفظه الله):
لازم نیست از داخل مسجد شجره محرم شود ولى احتیاط مستحب است. واللّٰه العالم.

آیة اللّٰه زنجانى (حفظه الله):
بنابر احتیاط واجب باید نماز و نیت احرام در مسجد انجام گیرد ولى تلبیه لازم نیست در خصوص مسجد باشد و در هر جاى منطقۀ ذوالحلیفه باشد کافى است ولى احتیاط مستحب آن است که در مسجد باشد.

آیة اللّٰه مکارم (حفظه الله):
همه مى‌توانند در خارج از مسجد محرم شوند.

آیة اللّٰه سیستانى (حفظه الله):
احوط آن است که احرام در مسجد شجره بسته شود و احرام در بیرون آن کفایت نمى‌کند هرچند محاذى مسجد باشد.

آیة اللّٰه صافى (حفظه الله):
بهتر و احوط این است که در داخل مسجد محرم شود و در بیرون مسجد هم کافى است. واللّٰه العالم.

آیة اللّٰه نورى (حفظه الله):
لازم است در داخل مسجد شجره محرم شود به احتیاط واجب.

​​​​​​​​​​​​​​‌منبع: استفتائات ویژه حج از محضر مراجع عظام تقلید، مرکز تحقیقات حج، تهران: نشر مشعر، ۱۳۷۵.