چهارشنبه، 25 تير 1399

احکام حج | طواف: سوال دو

پرسش :

اگر طواف حتماً باید در محدودۀ (٢۶/۵ ذراع) فاصلۀ کعبه و مقام انجام شود، آیا در طرف حجر اسماعیل، این فاصله از دیوار کعبه محاسبه مى‌شود یا از خارج حجر؟

پاسخ :
امام خمینى و آیة اللّٰه اراکى (رحمهما الله):
از دیوار کعبه حساب مى‌شود.

آیة اللّٰه گلپایگانى (رحمه الله):
تا جایى که جمعیت طواف کننده متصل به هم مشغول طوافند طواف در آن محدوده صحیح است هر چند از خلف مقام باشد. واللّٰه العالم.

آیة اللّٰه فاضل (رحمه الله):
باید در محدوده باشد لیکن در قسمت حجر اسماعیل، مبدء را دیوار حجر باید قرار داد نه کعبه.

آیة اللّٰه بهجت (رحمه الله):
فاصله از خانۀ کعبه حساب مى‌شود.

آیة اللّٰه تبریزى (رحمه الله):
از دیوار کعبه محاسبه مى‌شود ولى بیان شد که در موارد ازدحام، طواف در خارج این محدوده هم جایز است. واللّٰه العالم.

آیة اللّٰه زنجانى (حفظه الله):
از خارج حجر.

آیة اللّٰه مکارم (حفظه الله):
مطاف حد معینى ندارد.

آیة اللّٰه سیستانى (حفظه الله):
البته محدوده‌اى که مشهور ذکر نموده‌اند در طرف حجر، تنها شش ذراع و نیم مى‌شود.

آیة اللّٰه صافى (حفظه الله):
بنابر احتیاط واجب از دیوار کعبه محاسبه مى‌شود یعنى در آنطرف باید بیش از حدود ٢۶/۵ ذراع از دیوار حجر فاصله نداشته باشد. واللّٰه العالم.

آیة اللّٰه نورى (حفظه الله):
​​​​​​در مطاف رعایت حدّ معینى لازم نیست و همین قدر که صدق طواف دور خانۀ کعبه بکند کافى است.

‌منبع: استفتائات ویژه حج از محضر مراجع عظام تقلید، مرکز تحقیقات حج، تهران: نشر مشعر، ۱۳۷۵