سه‌شنبه، 25 شهريور 1399

احکام مسائل متفرقه | مواد مخدر: سوال یک

پرسش :

پدرم در ایّام جوانى مبتلى به دردى شد که هر چه درمان کردند جز با تریاک خوردن خوب نشد و هر موقع آن را ترک کرد باز دچار همان درد شد. به همین جهت هنوز از تریاک استفاده مى کند. لذا برادرانم در افغانستان مقدار خیلى کم از زمین کشاورزى شان را براى پدرم تریاک مى کارند. و این کار فقط جهت رفع نیاز پدرم مى باشد، نه بخاطر کارهاى تجارى و امرار معاش. با توجّه به مطالب فوق سؤال بنده این است: الف) آیا کشت این مقدار کم تریاک به منظورى که ذکر شد از نظر شرعى اشکال دارد؟ ب) اگر کشت و زراعت تریاک به خاطر امرار معاش زندگى باشد نه بخاطر دود کردن واستفاده کردن، چه حکمى دارد؟

پاسخ :
جواب سوال الف: استفاده از تریاک در صورتى که به تشخیص اطبّاى متعهّد داروى منحصر به فرد باشد، و جایگزینى نداشته باشد، به اندازه ضرورت مانعى ندارد و کشت آن بدین منظور و به همین مقدار اشکال ندارد؛ ولى باید جدّاً مراقب باشند که احدى از آن استفاده نکند.

جواب سوال ب: جایز نیست.

منبع: استفتائات جدید، آیت‌‌ الله العظمی مکارم شیرازی دام ظله، جلد 4، تهیه و تنظیم: ابوالقاسم علیان نژادی، قم: انتشارات امام علی بن ابی‌طالب علیه ‌السلام، 1393.