سه‌شنبه، 25 شهريور 1399

احکام پزشکی | سوال هجده

پرسش :

شخصى که پس از چند سال بچه دار نشدن، و مراجعه به پزشک زنان، وامتحان کردن راه هاى درمانى دارویى، و حتى اقدام شوهر براى عمل جراحى، به نتیجه مثبتى دست نیافته و در نهایت پزشک معالج IVA را به عنوان تنها راه بچه دار شدن (آن هم به صورت کاملاً موفقیت آمیز) پیشنهاد مى کند. وظیفه شرعى این شخص چیست؟ آیا مى تواند چنین اقدامى کند؟

پاسخ :
انتقال نطفه در صورتى جایز است که از آن مرد طلاق بگیرد (هر چند به قصد جدایى موقّت باشد) و پس از عدّه با صاحب نطفه عقد موقّت ببندد (هر چند یکدیگر را نبینند) سپس نطفه ترکیب گردد. و پس از آن شوهر موقّت باقیمانده مدّت را ببخشد و نطفه ترکیب یافته به رحم زن منتقل شود. و در این صورت زن مى تواند بدون رعایت عدّه به عقد دایم شوهر اوّل درآید.

منبع: استفتائات جدید، آیت‌‌ الله العظمی مکارم شیرازی دام ظله، جلد 4، تهیه و تنظیم: ابوالقاسم علیان نژادی، قم: انتشارات امام علی بن ابی‌طالب علیه ‌السلام، 1393.