سه‌شنبه، 25 شهريور 1399

احکام مسائل متفرقه | حق ارتفاق

پرسش :

کوچه اى در منطقه مسکونى شهرى طبق اسناد رسمى و مالکیّت و نقشه تفصیلى شهرى بیش از 50 سال محلّ عبور و مرور و تردّد ساکنین و اهالى قرار داشته ودارد و نزدیکترین راه دسترسى به خیابان اصلى (طبق نظریه کارشناس دادگسترى) مى باشد. آیا ساکنین کوچه جهت تردّد و عبور و مرور داراى حقّ ارتفاق در کوچه مى باشند؟ آیا کسى حقّ ممانعت از عبور و مرور را دارد؟

پاسخ :
کسى نمى تواند مانع عبور و مرور از شارع عام شود. مگر این که شرایط ایجاب کند که به جاى آن شارع دیگرى در اختیار مردم بگذارند.

منبع: استفتائات جدید، آیت‌‌ الله العظمی مکارم شیرازی دام ظله، جلد 4، تهیه و تنظیم: ابوالقاسم علیان نژادی، قم: انتشارات امام علی بن ابی‌طالب علیه ‌السلام، 1393.