سه‌شنبه، 25 شهريور 1399

احکام مسائل متفرقه | دعا: سوال چهار

پرسش :

آیا دعا کردن با چیز خواستن از خداوند فرق دارد؟ آیا مى شود انسان خدا را بخواند ذکر بگوید، ولى چیزى از خدا نخواهد؟ در داستان حضرت ابراهیم (علیه السلام) وقتى مى خواستند او را در آتش پرتاب کنند ملائکه الهى خدمت ایشان رسیده، و عرض کردند دستور بده تا اجرا کنیم. حضرت فرمود: من به شما نیاز ندارم، گفتند: پس از خداوند بخواه تا نجاتت دهد، فرمود: خداوند از حال من آگاه است.{1} یکى از بزرگان از حضرت پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله) نقل مى کرد که فرمود: هیچ گاه از خداوند چیزى نخواستم که بگویم اى کاش این طورى مى شد، و این گونه نمى شد.{2} نظر شما چیست؟

پاسخ :
داستان حضرت ابراهیم (علیه السلام) مربوط به مورد خاصّى بوده است. بى شک همه انبیا در مشکلات دست به دعا برمى داشتند و پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) نیز طبق روایات متواتره بسیار دعا مى کردند و حتّى حضرت ابراهیم (علیه السلام) طبق آیات قرآن کراراً دعا مى کرد.

پی‌نوشت:
1. تفسیر نمونه، ج 13، ذیل آیات 68 تا 70 سوره انبیاء
2. کافى، ج 2، ص 63، باب الرضا بالقضاء، ح 13

منبع: استفتائات جدید، آیت‌‌ الله العظمی مکارم شیرازی دام ظله، جلد 4، تهیه و تنظیم: ابوالقاسم علیان نژادی، قم: انتشارات امام علی بن ابی‌طالب علیه ‌السلام، 1393.