سه‌شنبه، 25 شهريور 1399

احکام وقف | حبس مال

پرسش :

لطفاً در مورد حبس مال، به سؤالات زیر پاسخ دهید: الف) آیا حبس غیر مؤبّد از عقود جایز مى باشد، یا لازم؟ ب) آیا در حبس غیر مؤبّد، عین مال حبس مى گردد، یا منافع آن؟ ج) در صورت تأمین منافع حبس تا پایان مدّت حبس، آیا فروش عین مال اشکال شرعى دارد؟ د) با درنظرگرفتن این نکته که مال محبوسه به ورّاث منتقل مى شود، آیا ورثه اجازه دارند با تأمین منافع حبس، عین مال محبوسه را واگذار یا منتقل کنند؟ هـ) آیا اداره اوقاف و امور خیریّه مى تواند بر محبوساتى که متولّى دارد، اعمال تولیت کند، یا نظارت داشته باشد؟

پاسخ :
حبس خواه موقّت باشد یا دائم، عقد لازم است. و حبس به معنى حبس عین و صرف منافع است، نه حبس منافع. و اگر حبس موقّت باشد بعد از پایان مدّت به ورثه بازمى گردد، ولى ورثه نمى توانند قبلاً منافع تمام مدّت را بپردازند و عین محبوسه را قبل از پایان مدّت تصرّف کنند.

منبع: استفتائات جدید (ج 4)، آیت‌‌ الله العظمی مکارم، قم: انتشارات امام علی بن ابی‌طالب علیه‌السلام، 1393.