پنجشنبه، 24 مهر 1399

آزادى ادیان و مذاهب

پرسش :

آیا حکومت این حق را دارد که قومیت یا مذهب خاصى را که از نگاه ایدئولوژى یا اندیشه و یا عادات و سنت‌ها با آن مخالف است، تحت سانسور قرار دهد، به گونه‌اى که به آنان اجازه ندهد که طریقه، عادات و سنت هاى خود در زندگى را ابراز نمایند و یا در کنار سایر فرهنگهاى انسانى، داراى استقلال فرهنگى بوده و شخصیت ویژه خود را داشته باشند؟

پاسخ :
به مقتضاى حقوق بین الملل که اصل آزادى ادیان و مذاهب را پذیرفته، هیچ دولتى این حق را ندارد و هیچ دولتى نمى تواند مذهب خاصى را بر پیروان مذاهب دیگر تحمیل کند؛ زیرا این حالت در کشور، هرج و مرج، شورش، فتنه و نفاق ایجاد مى کند. اما اگر پیروان هر مذهب در مذهب و اقامه شعایر دینى خود آزاد باشند، بدون این که حق نقد مذهب دیگر را داشته باشند، در کشور ثبات و امنیت حاکم مى شود.

منبع: یکصد و یک سوال و جواب پیرامون حقوق مالکیت فکری از نگاه فقهی، محمد اسحاق فیاض، مترجم: سرور دانش، ناشر: دبیرخانه کنگره تجلیل از مقام علمی آیت الله العظمی فیاض، 1392 ش.