پنجشنبه، 24 مهر 1399

مصادره کتاب توسط حکومتها

پرسش :

برخى از حکومت ها هر کسى را که موافق خودشان نباشد، بر ضد خود میپندارند؛ لذا مانع از اظهار آرا و نظریات مخالف خود شده و کتابها و تألیفات برخى از علما و متفکرین را در صورتى که مخالف سیاست و شیوه حکومتدارى آنان باشد، مصادره نموده یا آتش میزنند و این عمل خود را چنین توجیه مى کنند که این کتابها و نظریات بر ضد دولت و مصالح عمومى مى باشد. تکلیف شرعى مؤمنین در مقابل این اعمال حکومت ها چیست‌؟

پاسخ :
مصادره اموال مردم، اعم از کتاب یا غیر آن، جایز نیست. تکلیف مردم در مقابل این نوع حکومتها، مخالفت و محکوم کردن این نوع اعمال غیر شرعى، در حدود مجاز شرعى است. منظور از حدود مجاز شرعى این است که مخالفت کردن، باعث ایجاد هرج و مرج در کشور و روشن کردن آتش فتنه و اخلال در امنیت یا اتلاف اموال اشخاص بى‌گناه و خون‌ریزى نگردد.

منبع: یکصد و یک سوال و جواب پیرامون حقوق مالکیت فکری از نگاه فقهی، محمد اسحاق فیاض، مترجم: سرور دانش، ناشر: دبیرخانه کنگره تجلیل از مقام علمی آیت الله العظمی فیاض، 1392 ش.