پنجشنبه، 24 مهر 1399

احکام قضایی | قضاوت: سوال سه

پرسش :

الف) نظر اسلام را پیرامون اعتبار اسنادى که توسط‍‌ دستگاه‌هاى مدرن تهیه مى‌شود، بیان فرمایید. (مانند فاکس - عکس - نوار کاست - تلفنگرام - زیراکس - پرینتر - اسکنر - کامپیوتر و...) ب - کدام‌یک مى‌تواند مستند حکم قاضى قرار گیرد و به عنوان مؤید تا چه حد قابل استناد است‌؟

پاسخ :
در موارد لزوم شهادت حضورى هیچ‌یک از این دستگاه‌ها نمى‌تواند مستند حکم قاضى قرار گیرند زیرا علاوه بر امکان جعل در این موارد، برحسب نص، حضور شاهد شرط‍‌ است. و در غیر این‌گونه موارد که صرفاً علم قاضى است این دستگاه‌ها مى‌تواند مستند علمى قرار گیرد، البته در صورتى که احتمال عاقلانه جعل در کار نباشد.

منبع: احکام قضایی بر مبنای قرآنی، محمد صادقی تهرانی، ناشر: شکرانه، قم، 1392 ش.