دوشنبه، 17 آذر 1399

«تعزیرات» موجب اختلاف آراء قضات!

پرسش :

آیا مسئله «تعزیرات» سبب تفاوت حکم قضات در یک موضوع واحد نمی شود؟

پاسخ :
اگر چه آزادى قضات در تعیین مقدار مجازات در باب تعزیرات، امتیاز و نقطه قوّت روشنى است که به آنها امکان مى دهد مجازات مجرمان را به طور دقیق تعیین کنند؛ ولى این مسأله گاه سبب مى شود که قضات در مناطق مختلف براى جرم واحد مجازات هاى متفاوتى در نظر بگیرند، و این امر در گذشته که مناطق مختلف عملا از یکدیگر جدا بود مشکلى ایجاد نمى کرد؛ ولى امروز با توجه به ارتباطات فراوان و نزدیک به یقین مشکل‌آفرین است.

به همین دلیل مانعى ندارد که قضات آگاه و کارشاسان جرایم در جلساتى با هم بنشینند و حدودى براى تعزیزات در نظر بگیرند؛ البته نه به صورت معین بلکه حدّاکثر و حدّاقلى از زندان و جریمه مالى و مجازات هاى اسلامى و امثال آن را در نظر بگیرند؛ تا وحدت رویّه حاصل شود. این امر با موازین اسلامى کاملا سازگار است و لااقل از عناوین ثانویه در عصر و زمان ما براى مشروعیّت آن مى توان استفاده کرد.

​​​​​​​منبع: پیام قرآن‏، مکارم شیرازى، ناصر، تهیه و تنظیم: جمعى از فضلاء، دار الکتب الاسلامیه‏، تهران‏، ‏1386 ش، چاپ نهم، ج 10، ص 172.