پنجشنبه، 27 آذر 1399

اتحاد و اخوت در قرآن کریم

پرسش :

نظر قرآن کریم در باره اتحاد و اخوّت مسلمانان چیست؟

پاسخ :
دعوت مسلمانان به اتّحاد و اخوّت در آیات متعددى مورد تأکید قرار گرفته است که به برخى از آن ها اشاره مى کنیم:

1 ـ آیه اعتصام
خداوند سبحان مى فرماید: «وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللهِ جَمِیعاً وَ لا تَفَرَّقُوا...»(1)؛ (و همگى به ریسمان خدا، چنگ زنید، و پراکنده نشوید...).

2 ـ آیه صلح
خداوند سبحان مى فرماید: «یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا ادْخُلُوا فِی السِّلْمِ کَافَّةً وَلا تَتَّبِعُوا خُطُواتِ الشَّیْطانِ إِنَّهُ لَکُمْ عَدُوٌّ مُبِینٌ»(2)؛ (اى کسانى که ایمان آورده اید! همگى در صلح و آشتى در آیید! و از گام هاى شیطان، پیروى نکنید، که او دشمن آشکار شماست).

3 ـ آیه اخوّت و برادرى
خداوند سبحان فرمود: «إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ فَأَصْلِحُوا بَیْنَ أَخَوَیْکُمْ...»(3)؛ (مؤمنان برادر یکدیگرند؛ پس دو برادر خود را صلح و آشتى دهید...).
و نیز فرمود: «مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللهِ وَالَّذِینَ مَعَهُ أَشِدّآءُ عَلَى الْکُفّارِ رُحَمآءُ بَیْنَهُمْ»(4)؛ (محمّد(صلى الله علیه وآله) فرستاده خداست و کسانى که با او هستند در برابر کفّار سرسخت و شدید، و در میان خود مهربانند).

در این آیات، خداوند متعال امّت اسلامى را دعوت به اتّحاد و وحدت کرده و از تفرقه و دشمنى با یکدیگر بر حذر داشته است و نیز امر به صلح و مصالحه و رفع خصومت بین دو دسته از برادران مؤمن نموده است. و نیز از برادرى و عطوفت بین اصحاب رسول خدا(صلى الله علیه وآله) خبر داده است.

پی‌نوشت‌ها:
(1). سوره آل عمران، آیه 103.
(2). سوره بقره، آیه 208.
(3). سوره حجرات، آیه 10.
(4). سوره فتح، آیه 29.

منبع: امام شناسی و پاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی، انتشارات مسجد مقدس جمکران، چاپ دوم، ج 1، ص 12.