چهارشنبه، 3 دی 1399

چرا از مجتهد دیوانه نمی شود تقلید کرد؟

پرسش :

چرا از مجتهد دیوانه نمی شود تقلید کرد ولی از مجتهد مرده می شود تقلید کرد؟

پاسخ :
از مجتهد مرده تنها در صورتی می توان تقلید کرد که مجتهد اعلم زنده این تقلید را قبول داشته باشد، مثلاً آیت الله سیستانی بقاء بر تقلید از امام خمینی(ره) را جایز می دانند، زیرا معتقدند ایشان بر سایر مجتهدان اعلم می باشد.

چون یکی از شرایط اجتهاد اعلم بودن است، مجتهد فوت شده تا لحظه آخر عمر خود و یا حتی بعد از فوت تا مدتها اعلم می باشد، اما مجتهدی که دیوانه شده شرط اعلم بودن خود را از دست داده است. بنابراین تنها به فتواهایی از این مجتهد می توان رجوع کرد که به طور یقین قبل از دیوانگی صادر شده و مورد تأیید سایر علماء می باشد.

​​​​​​​منبع: مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی