جمعه، 24 بهمن 1399

احکام وقف | فروش و تبدیل وقف: سوال پنجاه و هشت

پرسش :

‏محترماً به عرض مبارک می رساند: فتوکپی وقف نامه ای به نام «وقف اولاد» ـ که در‏‎ ‎‏ادارۀ ثبت شهرستان تربت حیدریه، هم به نام «وقف اولاد» به ثبت رسیده است ـ در‏‎ ‎‏جوف نامه ارسال شد. مستدعی است ملاحظه نمایید و حکم شرعی آن را صادر‏‎ ‎‏فرمایید.‏ ‏‏در زمان گذشته، ادارۀ اصلاحات ارضی، موقوفه را به سه نفر زارع به اقساط واگذار‏‎ ‎‏کرده و سند تنظیم کرده است و معلوم نیست زارعین اقساطی پرداخت کرده باشند و‏‎ ‎‏فعلاً زارعین اظهار پشیمانی می کنند و وضع مالی آن ها هم خوب است. تعداد 28 نفر،‏‎ ‎‏ورثۀ واقف که یازده نفر آن ها اولاد ذکور و هفده نفر اناث می باشند و احتیاج مبرم‏‎ ‎‏دارند و در انتظار حکم شرعی آن امام بزرگوار می باشند تا احقاق حق به عمل آید،‏‎ ‎‏ان شاء الله‌.‏

پاسخ :

‏‏بسمه تعالی، وقف عام قابل خرید و فروش نیست و در وقف خاص فروش‏‎ ‎‏آن در موارد به خصوصی که در رساله مذکور است، جایز است و در فرض‏‎ ‎‏مرقوم، اختیار امر وقف، با موقوف علیهم است و فروش آن باطل است.‏

منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، جلد 7، ناشر: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمیی(ره)، تهران، 1392 ش.