جمعه، 24 بهمن 1399

احکام وقف | ثبوت و عدم ثبوت وقف: سوال سی و هفت

پرسش :

بنیاد شهید لنگرود تصمیم گرفته است تا یک قطعه زمین را در‏‎ ‎‏مزار به شهدا اختصاص دهد و با دیوارکشی و تزئینات، نسبت به شهدای عزیز عرض‏‎ ‎‏ادب نماید؛ ولی به وسیله یکی از روحانیون محترم شکی ایجاد شده است. اگرچه به‏‎ ‎‏نظر حقیر واضح بود؛ ولی برای رفع هرگونه شبهه از آن دفتر محترم استفتا می شود.‏ ‏‏1. آیا بدون اجازه حاکم شرع اختصاص قطعه ای به شهدا و محروم کردن دیگران‏‎ ‎‏از آن قطعه جایز است یا نه؟‏ ‏‏2. بر فرض که جایز باشد، دیوارکشی جایز است یا نه؟‏ ‏‏3. در صورتی که این دیوار زیر بنایش قبری باشد که هیچ آسیبی به قبر نرسد؛ آیا‏‎ ‎‏کندن سنگ قبر برای این هدف مهم احتیاج به اجازه صاحبان قبر دارد؟ لطفاً جوابش را‏ ‏به آدرس لنگرود، دادگاه انقلاب، حاکم شرع بفرستید.‏ 4. بیتی که قبرستان بوده ولی وقف بودن آن معلوم نیست و فعلاً هم متروکه شده‏‎ ‎‏جایز است که آن را جزء مسجد یا امامزاده همجوار آن زمین یا حسینیه یا مرکز دیگری‏‎ ‎‏از مراکز خیریه قرار داد یا خیر؟‏

پاسخ :
‏‏جواب سوال 1 تا 3:
بسمه تعالی، اگر وقف بودن قبرستان محرز نیست، اشکال ندارد، و اگر‏‎ ‎‏وقف است، با نظر متولی شرعی می توانند محلی را برای شهدا اختصاص‏‎ ‎‏دهند؛ ولی از کشیدن دیوار اجتناب کنند.‏

جواب سوال 4:
‏‏بسمه تعالی، در فرض مذکور مانع ندارد.‏

منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، جلد 7، ناشر: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمیی(ره)، تهران، 1392 ش.