دوشنبه، 11 اسفند 1399

احکام وقف | تولیت وقف: سوال شصت

پرسش :

چند سال قبل عده ای از مسلمین به کمک‏‎ ‎‏همدیگر، یک باب ساختمان خریداری کرده اند که به نام حسینیه تکمیل شده و اتمام‏‎ ‎‏یافته، و قباله به نام یک عضو هیأت، ثبت سند شخصی شده بود؛ فعلاً همه از زید‏‎ ‎‏متعرض شده اند و می گویند: باید قباله وقف شود؛ بعد از تشکیل جلسۀ عمومی و‏‎ ‎‏رأی گیری، عمرو را انتخاب کرده اند؛ زید بدون رضایت و اجازۀ مردم، سند را وقف‏‎ ‎‏کرده و تولیت را به نام خودش نموده؛ باز هم مردم ناراحتند. آیا شرعاً اجازۀ مردم‏‎ ‎‏شرط است یا نه و چنین وقفی صحیح است یا نه؟ جوابش را به مهر مبارک، مزیّن‏‎ ‎‏فرموده، این جانبان را راحت بفرمایید.‏

پاسخ :
‏‏بسمه تعالی، اگر در حین وقف ساختمان، تعیین متولی نشده، تولیت آن با‏‎ ‎‏حاکم شرع است؛ و چنانچه پس از انجام وقف شرعی، اقدام به تعیین‏‎ ‎‏متولی، در ثبت سند وقفی نموده باشند اعتبار ندارد؛ و در مثل مفروض‏‎ ‎‏سؤال، اصل وقف کردن و تعیین متولی شرعی، موکول به توافق تمام شرکا‏‎ ‎‏است.‏

منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، جلد 7، ناشر: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره)، تهران، 1392 ش.