چهارشنبه، 5 خرداد 1400

احکام وصیت | سوال بیست و چهار

پرسش :

‏از یک پدر و مادر، دو پسر و سه دختر می باشند. پدر در تاریخ 1357/1025 به‏‎ ‎‏رحمت ایزدی پیوست؛ به پاس احترام مادر، ارث را که از قبیل اثاثی‏‏ۀ‏‏ منزل بوده تقسیم‏‎ ‎‏نکرده ایم؛ بعد از چندی متجاوز از دو سال، برادرم فوت نمود؛ البته کارمند ارتش بوده‏‎ ‎‏و دارای خانه و ماشین هم بوده است. بازماندگان او ـ عیال و فرزندانش ـ از حقوق‏‎ ‎‏اداری او استفاده می نمودند. آن ها از ارث او و حقوقش، سهم مادرش را نداده اند؛ مادر‏‎ ‎‏پس از چندی ـ حدود چهار سال بعد از آن ـ به رحمت ایزدی پیوست. پس از فوت‏‎ ‎‏مادر، سه خواهرم اظهار می دارند که مادر در زنده بودن، به آن ها گفته است: چون سهم‏‎ ‎‏و حق و حقوق مادر را آن ها نداده اند، از ارث پدر و مادر چیزی به آن ها نمی رسد. حال‏ چون در بودن برادرم، پدر فوت کرده، باگفته سه خواهرم که از قول مادر می گویند،‏‎ ‎‏نمی دانم چه عملی انجام دهم که فردای قیامت برای این جانب مسئولیتی نداشته باشد.‏

پاسخ :
‎‏بسمه تعالی، وصیت به ندادن ارث به وارث نافذ نیست و ارث هر یک از‏‎ ‎‏پدر و برادر، و مادر به وارث شرعی آن ها کما فرض الله‌ می رسد.‏

منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، جلد 7، ناشر: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره)، تهران، 1392 ش.