چهارشنبه، 31 شهريور 1400

معنای واژه «نوم» در قرآن کریم

پرسش :

منظور از واژه «نوم» در قرآن کریم چیست؟

پاسخ :
بعضى از ارباب لغت هنگامى که به واژه «نوم» (خواب) رسیده‌ اند گفته‌ اند: «نوم» مفهوم معروفى دارد؛(1) ولى «راغب» در کتاب «مفردات» مى‌ گوید: براى «نوم» تفسیرهاى مختلفى شده که تمام آنها صحیح است منتهى از نظرهاى متفاوت. بعضى گفته‌ اند: «نوم» همان سست شدن اعصاب مغزى بر اثر رطوبات و بخاراتى است که به آن مى‌ رسد، و بعضى گفته‌ اند: «نوم» آن است که خداوند روح انسان را قبض مى‌ کند بى‌ آنکه بمیرد، و بعضى گفته‌ اند: «نوم» مرگ خفیف است، و «موت» نوم ثقیل (خواب سنگین) است.(2)

پی‌نوشت‌ها:
(1). لسان العرب، ابن منظور محمد بن مکرم، دار صادر، بیروت، چاپ سوم، 1414 ق، ج 12، ص 595 ماده «نوم».
(2). المفردات فی غریب القرآن، راغب اصفهانى، حسین بن محمد، تحقیق: صفوان عدنان داود، دارالعلم- الدار الشامیة، دمشق –بیروت، چاپ اول، 1412 ق، ص 830 ماده «نوم».

منبع: پیام قرآن، مکارم شیرازی، ناصر، انتشارات دارالکتب الاسلامیه، تهران، 1386 هـ ش، چاپ نهم، ج 2، ص 150.