چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

آيا اسلام در حوزه اجتماع و سياست، خطوط كلّي را داده يا جزئيات را نيز فرموده؟ خطوط ‏اصلي اسلام درباره سياست كدامند؟‎ ‎

پاسخ :
اسلام، در عبادات و احكام كه صِبغه تعبدي آنها زياد است و عقل متعارف از ادراك خصوصيات آنها عاجز ‏است، هم كليّات را فرموده و هم جزئيات را؛ ولي در اقتصاد، سياست، كشاورزي، دامداري، امور نظامي و ‏مانند آن، فقط خطوط كلي را بيان فرموده و اجتهاد در جزئيات را به تعقّل واگــذار نموده است و البتّه خود عقل ‏نيـز يكـي از دو منبع دين است.‏‎ ‎در عهدنامه حضرت اميرالمؤمنين (عليه‌السلام) به مالك اشتر (رض) بسياري از خطوط كلّي سياست اسلامي ‏آمده است(1)؛ نظير: اوصاف حاكم اسلامي، حقوق اقشار مختلف، وظايف حاكم و حكومت و مردم، تقدم ‏رضايت عموم بر رضايت خواص، روابط سه‌گانه با مؤمنين به اسلام و موحدين اهل كتاب و انسان‌هاي لائيك و ‏خارج از حوزه توحيد، عزّت و استقلال و حفظ ثغور، عدم استيلاء دشمنان و رابطه بطانه نداشتن با آنان، تقسيم ‏مال به شخصي و ملّي و حكومتي، و….‏‎ ‎‏

‏(1) نهج البلاغه، نامه‎ 53‎‏.‏

‏مأخذ: ( آیةالله جوادی آملی ، ولايت فقيه ، ص 334)‏