چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

فلسفه حجاب در قرآن چيست؟‏

پاسخ :
در هر بخشى و هر بعدى از ابعاد براى سير به مدارج كمال بين زن و مرد تفاوتى نيست منتها بايد ‏انديشه‏ها قرآن‏گونه باشد، يعنى همان گونه كه قرآن بين كمال و حجاب و انديشه و عفاف جمع نمود، ما نيز ‏در نظام اسلامى بين كتاب و حجاب جمع كنيم. يعنى عظمت زن در اين است كه:‏
‎ »‎أن لا يرين الرّجال ولا يراهنَّ الرّجال»(1).‏
‎ ‎نبينند مردان نامحرم را و مردان نيز آنان را نبينند‎.‎
‎ ‎قرآن كريم وقتى درباره حجاب سخن مى‏گويد مى‏فرمايد: حجاب عبارت است از احترام گذاردن و حرمت ‏قائل شدن براى زن كه نامحرمان او را از ديد حيوانى ننگرند لذا، نظر كردن به زنان غير مسلمان را، بدون قصد ‏تباهى جايز مى‏داند و علت آن اين است كه زنان غير مسلمان از اين حرمت بى‏بهره‏اند.‏
‎ ‎حال اگر كسى از تشخيص اصول ارزشى عاجز باشد، ممكن است - معاذاللَّه - حجاب را يك بند بداند، و ‏حال اين كه قرآن كريم وقتى مسأله لزوم حجاب را بازگو مى‏كند، علت و فلسفه ضرورت حجاب را چنين بيان ‏مى‏فرمايد‎:‎
‎ » ‎ذلك أدنى أن يعرفن فلا يؤذين»(2).‏
‎ ‎يعنى براى اين كه شناخته نشوند و مورد اذيت واقع نگردند. چراكه آنان تجسم حرمت و عفاف جامعه ‏هستند و حرمت دارند‎.‎

‏( آیةالله جوادی آملی ،زن در آئينه جلال و جمال، صفحات 438 ـ 439.)‏

‏(1) بحارالانوار، ج103، ص238.‏
‏(2) سوره احزاب، آيه 59.‏

نظرات کاربران