چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

چرا برخي علي رغم علاقه فراوان، در روخواني قرآن مشكل دارند؟ چگونه مي‌توان با قرآن كريم انس گرفت؟

پاسخ :
اين سئوال دو قسمت است كه به هر كدام به طور جداگانه پاسخ مي‌دهيم.
الف. كسي كه در روخواني قرآن مشكل دارد علتش تلاش و تمرين نكردن و كناره گيري از قرآن و ترك يادگيري قواعد روخواني و روان خواني قرآن كريم است.
براي يادگيري و قرائت صحيح قرآن كريم ابتدا بايد كلمات و حروف زبان عربي و رسم الخط و علائم قرآن را به درستي شناخت و از راه‌هاي مختلف، روخواني قرآن را فراگرفت. برخي كتاب‌ها و منابعي كه به قواعد، علائم روخواني قرآن كريم پرداخته اند عبارتند از:
1. آموزش روخواني قرآن، دارالقرآن سازمان تبليغات اسلامي، تهران، نشر سازمان تبليغات اسلامي.
2. حلية القرآن، سيد محسن موسوي بلده، (تهران، سازمان تبليغات اسلامي، چاپ نهم، 1377)، سطح 1.
و...
همچنين شركت در كلاس‌هاي آموزش قرآن در مساجد و كانون‌هاي فرهنگي، جلسات هفتگي قرائت قرآن، پايگاه بسيج محل اقامت استفاده از نوارهاي آموزشي و روخواني و... در يادگيري و روخواني قرآن كريم مفيد است.
ب. براي مأنوس شدن با قرآن كريم: نخست بايد عظمت و بزرگي قرآن را شناخت و با تمام وجود آن را درك كرد، كه قرآن كريم، غذاي كامل روح و باعث رشد معنوي و تكامل همه جانبه و هدايتگر انسان به سوي كمال و نزديك كننده به خداوند متعال است. شناخت قرآن با تدبر در آيات آن، بهره گيري از سخنان معصومان ـ عليهم السّلام ـ و مفسران و دانشمندان اسلامي و آثار پربركت آن‌ها مقدور مي‌شود؛ خداوند مي فرمايد: «ما اين آيات قرآن را، براي گروهي كه مي‌انديشند، شرح مي‌دهيم.[1]»
همچنين براي اُنس بيشتر با قرآن داشتن برنامه‌اي منظم لازم است؛ قرآن كريم مي‌فرمايد: «لا يَمَسُّهُ إِلاَّ الْمُطَهَّرُونَ[2]؛ جز پاكان امكان تماس گرفتن با آن (و بهره گيري از آن) را ندارند.» براي نزديك شدن به كتاب و كلام خداوند متعال و بهره‌مندي از آن در مراحل زندگي، تزكيه نفس، توكل و استعانت از خداوند متعال لازم است.
بنابراين، بهترين راه انس و بهره مندي از قرآن تزكيه نفس، شناخت قرآن، كمك گرفتن از سخنان معصومان و اهل بيت ـ عليهم السّلام ـ و بهره‌گيري از آثار مفسران و دانشمندان اسلامي است.[3]
معرفي منابع جهت مطالعه بيشتر:
1. سيد محسن موسوي بلده، حلية القرآن.
2. تفسير نمونه، ناصر مكارم شيرازي و ديگران، در بيست و هفت مجلد.
3. طباطبايي، سيد محمد حسين، الميزان في تفسير القرآن.
4. قرائتي، محسن، تفسير نور.
[1] . يونس/24.
[2] . واقعه/79.
[3] . ر.ك: مكارم شيرازي، ناصر و ديگران، تفسير نمونه، تهران، دارالكتب الاسلاميه، چاپ سوّم، 1367، ج 23، ص 264 ـ 272.

نظرات کاربران