چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

آیا به پولی که در بانک سپرده گذاری شده و از درآمد (سود) آن ارتزاق می شود، خمس تعلق می گیرد؟

پاسخ :
امام، سیستانی، خامنه ای، فاضل و مکارم: اگر پول سپرده گذاری از در آمد کسب باشد، خمس دارد. [ اما در صورتی که] با پرداخت خمس (هر چند به صورت اقساط) نتواند زندگی خود را اداره کند، خمس ندارد.
بهجت، تبریزی و نوری: اگر از در آمد کسب باشد، آن مقدار از پول سپرده- که اداره ی زندگی به آن بستگی دارد- خمس ندارد؛ ولی به مقدار بیشتر از آن، خمس تعلق می گیرد.
صافی و وحید: اگر پول سپرده گذاری از در آمد کسب باشد، خمس دارد و چنان چه نمی تواند با پرداخت خمس آن، امرار معاش کند، می تواند با حاکم شرع دستگردان نماید.
تبصره 1- به سود حاصل از آن، خمس تعلق می گیرد.
تبصره 2- اگر پول سپرده گذاری از راه هدیه، جایزه و مانند آن به دست آمده باشد، حکم اصل را دارد.