چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

گیاه فيجن چند نوع است و چه خواصی دارد؟

پاسخ :
ديسقوريدوس گويد :فيجن انواع دارد :کاشتني ، بياباني و کوهي .
بهترين نوع آن کاشتني است که در همسايگي درخت انجير است .
مزاج :فيجن تر گرم و خشک است .
خاصيت :تکه کنند ، گدازنده ، بسيار بادشکن ، پالاينده رگ ها ، زخم آور و گيرنده است .
آرايش:بانطرون علاج لک و پيس سفيد و زگيل و زياده هاي گوشتي است . فيجن بوي پياز و سير را مي زدايد و داروي داء الثعلب است .
ورم و جوش :فيجن بياباني را بکوبند و با نمک ضماد کنند و بر اندام بگذارند ورم گرم به وجود مي آورد .اگر بر خنازير گردن و زير بغل بگذارند تحليل مي برد .صمغ فيجن در اين کارها مؤثرتر است .
زخم و قرحه :با روغن و عسل مخلوط کنند وبر قوبا بمالند مفيد است .
با سرکه و سفيداب باشد علاج مورچگي و بادسرخ و زخم کهنه است .اگر با مر مخلوط کنند و بر زخم بچسبانند فايده مي بينند .
مفاصل :خوردن فيجن ،يا ضمادش که با عسل باشد در علاج فلج و بيماري اعصاب و درد مفاصل سودمند است .
سر :بوي سير و پياز را از بين مي برد .با قاوت ضماد شود داروي سردرد هميشگي است .با سرکه در بيني کنند خون دماغ بند مي آيد .
افشره اش را در پوست انار گرم کنند و در گوش بچکانند گوش را پاک مي کند و درد و صداها و وزوز را خاموش مي نمايد .کرم گوش را مي کشد يا زنده بيرون مي آورد و بر زخم سر بمالند داروي خوبي است .
چشم :فيجن و به ويژه افشره اش که با افشره رازيانه و عسل مخلوط کنند و به چشم بکشند يا بخورند ديد را تقويت مي کند .
فيجن را با قاوت ضماد کنند و بر چشم بگذارند تپش و التهاب را فرو
مي نشاند.
اگر از فيجن و رازيانه و مرو عسل مرهم درست کنند و بر پيرامون چشم بمالند کم سويي را از بين مي برد .
سينه :آب پز فيجن تر با شبت خشک در علاج سينه درد خوب است و بقول روفس داروي دشوار تنفسي است و درد شش و پهلوي و سرفه و درد دنده ها را بر طرف مي کند .
اندام هاي غذا :فيجن را در آب انگور کهنه بپزند و بخورند يا با انجير ضماد کنند در علاج استسقاي گوشتي و استسقاي خيگي مفيد است .
سکسکه بلغمي را تسکين مي دهد ،گوارشي است ، اشتهاء مي آورد و معده را توان مي بخشد .در علاج طحال مفيد است .
آب پشت را مي خشکاند و قطع مي کند .آرزوي جماع را به کلي از بين مي برد .
هر دو نوع آن قبوضيت مي دهند .درد وپيچ روده را علاج است .با فيجن و روغن زيتون حقنه کنند درد قولنج تسکين مي يابد .
با عسل مخلوط کنند زخم معده را شفا مي دهد .فيجن را در روغن زيتون بجوشانند و بخورند داروي کرم است .هر دو نوعش زائده هاي تن ( بيرون ريختني ها )را به وسيله ي ريزش بول بيرون مي ريزند و هر دو قبوضيت مي دهند .
تب ها :خوردن فيجن يا تن اندايي به روغنش در تب و لرز مفيد است .
زهرها :با زهرها مقاومت مي کند زياد خوردن فيجن بياباني سم قاتل است.