دوشنبه، 22 فروردين 1390

پرسش :

در مورد آثار هپاتيت‏هاي ويروسي در خانمهاي حامله توضیح دهید.

پاسخ :
هپاتيت شايع‏ترين بيماري جدي كبدي است كه در زنان باردار با آن مواجه مي‏شويم .
هپاتيت Aكه قبلا به نام هپاتيت عفوني ناميده مي‏شد از راه مدفوعي - دهاني انتقال مي‏يابد.
مدركي دال بر افزايش درصد ناهنجاريهاي جنيني با اين ويروس وجود ندارد؛ اما در هنگام زايمان امكان انتقال بيماري به نوزاد وجود دارد. در صورت تشخيص بيماري در دوره حاملگي بيمار بايد بستري شود. واكسن هپاتيت Aموجود است و در حاملگي مي‏تواند مصرف شود و پس از تماس با شخص آلوده در حاملگي مي‏توان از ايمونوگلوبين استفاده كرد.
هپاتيت Bنيز بيماريي است كه از طريق خون آلوده، فراورده‏هاي خوني، بزاق، ترشحات واژينال و مايع مني انتقال مي‏يابد. 80تا 90درصد كساني كه دچار بيماري حاد مي‏شوند بهبودي كامل مي‏يابند و 10تا 20درصد ناقل مي‏شوند. درمان اين بيماري همانند هپاتيت حمايتي است و احتمال زايمان زودرس در موارد بيماري حاد افزايش مي‏يابد. در صورتي كه بيماري حاد در مادر در 3ماه اول بارداري ايجاد شود احتمال انتقال بيماري 10درصد است و در 3ماهه سوم اين احتمال به 80تا 90درصد مي‏رسد. اغلب اوقات انتقال بيماري در هنگام زايمان رخ مي‏دهد. اغلب نوزادان در صورت گرفتاري دچار بيماري مزمن مي‏شوند كه مي‏توانند ديگران را آلوده كنند. انجام آزمايش غربالگري از نظر آنتي ژن در همه خانمهاي باردار توصيه مي‏شود. اگر آزمايش مادر مثبت بود بايد آمپول ايمونوگلوبين هپاتيت Bدر زمان تولد تزريق شود و طي 12ساعت پس از زايمان به نوزاد واكسن تزريق شود و سپس در يك و 6ماهگي واكسن تزريق گردد در مواردي كه مادر مبتلا به بيماري مزمن نباشد (يعني همه نوزادان) بايد واكسيناسيون هپاتيت Bانجام شود. براي مادران در معرض خطر بالا، كه آزمايش آنتي ژن منفي دارند مي‏توان حوالي زايمان واكسيناسيون را انجام داد.
www.ch3.ir